Bellmunt de Priorat, Lo Sarraí, pedra de molí i cucó.

Ruta circular de 5,6 km., per pujar al Sarraí des del camí del mas de Sobirà, fent tota la carena del Sarraí, passejada amb vistes aèries impressionants, visita a la pedrera de la Morlanda, on fa anys es va aturar el temps, per acabar veient un aljub o cucó ven amagat

Trobareu el track pel GPS a:  https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/bellmunt-de-priorat-lo-sarrai-pedra-de-moli-i-cuco-142642885

Sortirem del pàrquing del Museu de les Mines de Bellmunt, la millor forma d’arribar-hi és agafar la carretera de circumval•lació que trobem a l’esquerra uns 100 m. abans d’arribar a Bellmunt, just desprès de la piscina municipal.

Un cop al pàrquing, tornem uns 100 m. per la carretera que hem baixat, fins un camí a la dreta amb un cartell que diu “El Molar, El Masroig, Lo Sarraí, Puig Roig”, l’agafem, passarem pel que queda del camp de futbol seguirem direcció a les Boves Fresques, en pocs metres trobarem una cruïlla de camins, pel de l’esquerra, on diu “Sarraí, El Masroig” és per on tornarem, ara anem pel de la dreta, direcció a “Boves Fresques, Puig Roig, (Poblat Ibèric), El Molar”, som al GR-174, seguirem durant 1 km. per aquest camí, fins arribar a una línia elèctrica que creua el camí, hi ha tres alternatives que ens porten al mateix lloc, la primera un sender a l’esquerra just abans de creuar per sota la línia elèctrica, la segona un sender a l’esquerra desprès de creuar la línia elèctrica i la tercera, la més plana i recomanable un antic camí a l’esquerra que marxa planer uns 20 metres abans del cartell del GR, totes tres alternatives ens porten a un sender que va, a trams, paral•lel a una línia elèctrica, és el Camí del Mas Subirat, pel que anirem uns 500 m., fins que el sender es separa de la línia elèctrica i salta de vessant, abans de començar a baixar hem d’agafar un sender a l’esquerra, sense senyalitzar, que va pujant per la carena, cal seguir petites fites de pedres, a partir d’aquí i fins arribar al Sarraí, hi ha unes boniques vistes a banda i banda.

Anem pujant, suaument, passats uns 600 m., trobem una petita construcció circular de pedra seca, segurament un punt de guaita de la guerra civil, seguim, passats uns 400 m., trobem una altra construcció, aquesta més gran, probablement també amb finalitats bèl•liques, ja que aquesta zona és un bon punt d’observació i vigilància cap al nord i el sud. Seguim, abans de 100 m. ja som a la punta del Sarraí, pareu a gaudir de les vistes, fitxeu-vos en les restes, troncocòniques, d’una de les fites del Priorat d’Scala Dei.

Baixem cap al sud per un sender, ja més evident, en 200 m., arribarem a una cruïlla de senders, on hi ha cartells indicadors, és el camí vell de Bellmunt al Masroig, on a l’esquerra, es va direcció a “Mina Eugenia, Bellmunt del Priorat” i a la dreta direcció al Masroig, però en aquest punt travessem el sender, per agafar un sender, poc evident i sense senyalitzar, que va cap al sud-est, direcció als Colls Rojos i la Morlanda.

Cal agafar aquest sender, seguint les petites fites, però millor us guieu amb el track del GPS, al cap de 200 m., passem pel costat d’una caseta enrunada, som als Colls Rojos, seguint 250 m. més arribaren, passant pel costat d’una gran fita (potser també del Priorat d’Scala Dei) a una zona on hi ha restes d’extraccions de pedres (forats que es feien per esquerdar la roca), on trobarem les restes d’una pedra de molí a mig fabricar, no sabem perquè es va quedar a mig fer, però sembla que el temps s’hagi aturat en aquest racó. És una gran pedra de molí gaire be acabada de fer, però encara esperant que algú l’arranqui i se l’emporti cap al molí. Que hi fa aquesta pedra aquí? La resposta és clara, som a sobre del barranc dels Molins, aquest barranc es diu així perquè hi havia molins, abans les coses es feien, no s’anaven a comprar a la Xina,  es feien el més prop possible del lloc on s’havien d’utilitzar. Per cert som a la Morlanda.

Aquest punt és un bon lloc per observar el Barranc dels Molins, la zona dels Avencs i l’ereta de la Bruixa, una gran illa verge al mig dels conreus.

Seguim pel sender, ara baixem paral·lels al cingle, que portem a l’esquerra, passats uns 350 m. el sender deixa els cingle per girar a la dreta, al cap de 350 m., arribarem a un antic un bancal de conreu, al marge superior d’aquest bancal hi ha un cucó o aljub encastat a sota del bancal de dalt, una magnifica obra d’enginyeria rural, amb una falsa cúpula de pedra seca tancada per una pedra que fa de clau.

A l’altre costat del bancal hi ha una petita caseta de tros, passem per davant de la porta, pugem uns pocs metres, trobarem un sender, és l’antic camí de Bellmunt al Masroig, l’agafem a la dreta, passats uns 200 m. arribarem a una cruïlla de senders, ja hi hem passat abans, on hi ha cartells indicadors, giraren a la dreta, direcció a “Mina Eugenia, Bellmunt del Priorat” el sender baixa, per arribar en 350 a unes vinyes, som a les Terres Banques, agafarem el camí que baixa a l’esquerra i abans de 200 m., arribarem al camí de les Boves Fresques, per on ja hem passat anteriorment, que agafarem a la dreta, on refarem el camí ja fet per arribar al punt de sortida.