La Morera de Montsant. Graus de Salfores i la Grallera, barrancs de la Falconera i del Vidalbar

Ruta circular de 13 km. que puja a Montsant pel Grau de Salfores, volta pels barrancs de la Falconera i del Vidalbar i baixa pel grau de la Grallera.

Ruta circular de 13 km. que puja a Montsant pel Grau de Salfores, volta pels barrancs de la Falconera i del Vidalbar i baixa pel grau de la Grallera.

No sé que li ha passat a la traça del GPS (darrera actualització del l’app de wikiloc) que 3 cops a tirat recte sense seguir l’itinerari, però en els 3 llocs no hi ha alternativa de cap altre camí, pel que no us podeu perdre.

Trobareu el track pel GPS a: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/la-morera-de-montsant-graus-de-salfores-i-la-grallera-barrancs-de-la-falconera-i-del-vidalbar-154682935

Sortim de la Morera de Montsant, hem de pujar fins a la plaça de la Bassa, davant de la seu del Parc Natural de la Serra de Montsant, on trobarem les senyals d’un GR que pugen a l’esquerra, passarem per davant del celler Pasanau, a 70 m., de la plaça trobarem a la dreta un camí formigonat per on marxa el GR, (per aquí tornarem) i a l’esquerra un camí direcció al Grau de Salfores que és el que agafarem, el camí primer baixa, desprès ja es més planer i es torna sender, passa pel costat de vinyes, i al cap d’una estona comença a pujar fins arribar a tocar les parets del cingle, punt en el que ja som prop del Grau de Salfores, el passem, es supera be, sense molta dificultat, un cop superat hi ha un punt amb una cadena que ens ajuda a passar un punt crític.

Desprès el sender va planejant fins arribar a sobre del Cingle dels Sacs, i del Racó de Missa, on hi ha una molt bona vista de la cinglera de Montsant. Anem girant a la dreta per entrar al Barranc del Miró, que ens pujarà fins a la Serra Major, on trobarem un cartell que diu Serra Major a l’esquerra marca direcció a Cabacés i a la dreta marca direcció a Albarca, som a la Serra Major i al camí vell de Margalef a Cornudella.

No anirem ni a la dreta ni a l’esquerra, saltarem la Serra Major i començarem a baixar cap al barranc de la Falconera. En 500 m., arribarem a l’alçada del Clot del Cirer, lloc singular d’obligada visita, seguim baixant pel mig del barranc de la Falconera fins a la cova de l’Arnalla,

A partir de la cova de l’Arnalla el sender ja no va pel mig del barranc, ho fa per la vessant esquerra (tal com baixem), anem uns 800 m. per aquesta vessant, mentre el barranc s’enfonsa més i més a la nostra dreta, fins el punt on trobaren un sender a la dreta, som a sota del Molló Alt, abans de baixar pareu per admirar el que tenim davant nostre, una vista aèria dels Ventadors, de la zona de Sant Bartomeu i del Riu Montsant per badar una bona estona.

Agafem el sender que baixa cap a la dreta, sender que baixa fortament cap al Grau del Racó dels Forats, la baixada acaba a la Cadolla dels Forats.

Ara anirem per un sender planer fins a la cruïlla de la font de Canaletes, on agafarem el sender a la dreta cap al barranc del Vidalbar, uns metres abans d’arribar a la Cova de les Gotetes, hi ha l’entrada al Clot d’en Guasc, lloc de molt difícil accés on hi ha un pas equipat per baixar-hi. El Clot d’en Guasc és una fondalada on, junt a la part baixa del barranc del Vidalbar, hi ha la major concentració de teixos de la Serra de Montsant.

Seguim pujant pel barranc fins la cova del Soronelles, un bon lloc per descansar i on sol haver aigua que cau del sostre de la cova.

Seguim, passem pel comellar del Riu, per arribar a la Serra Major a l’alçada del l’inici del sender que baixa cap al grau de la grallera.  Saltem la Serra Major i baixem el sender que trobarem a l’altra banda, que ens porta cap al Grau de la Grallera,  som al camí vell de la Morera a Ulldemolins, a l’alçada de la cruïlla del Grau de l’Espinós Espinós saludem al Rei i Reina.

Seguim baixant, trobem el GR que ve del Grau de l’Agnet, passem pel pla del Torró i ja som a la Morera de Montsant