Cabacés, Pont Vell i Foradada

Ruta circular de 10 km., passejada entre oliveres, sortim del pont Vell del riu Montsant, remuntem el riu entrem al barranc de les Pinedes, pugem cap a la serra dels Solans i tornem passant per la Foradada.

Nota, des de que entrem al racó de les Pinedes fins que arribem a la Foradada, el camí no està senyalitzat, millor seguir el track.

Trobareu el track pel GPS a:

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/cabaces-pont-vell-i-foradada-23538744

A la carretera que va de Cabacés a la Bisbal, en el punt quilomètric 28,7, en el mateix tomb de 90º, a l’esquerra que encara una recta que travessa el riu pel pont de la carretera del riu Montsant, comença un camí on podem aparcar el cotxe.

Agafem el camí, al cap de 70 m., veurem, a l’esquerra, el camí del Pont Vell, nosaltres hem deixat la visita al pont pel final i hem seguit pel camí durant 200 m., fins a una cruïlla que diu “Cabacés per la cova Foradada” cap a la dreta, agafem el camí de l’esquerra, pel de la dreta tornarem, tancant el circuit,

Seguim pel camí principal, paral·lels al Riu Montsant que portem a l’esquerra durant 2,2km., fins el camí que puja pel racó de les Pinedes (a partir d’aquí no està el camí marcat, haureu de seguir el track), el camí va pujant durant 2,4 km.,

1

per entre antics camps d’oliveres, seguim sempre pel camí principal fins que, quan el camí ja s’està fent estret puja, a l’esquerra, un sender perpendicularment al camí, al cap de 500 m. que arribem a un marge de dues cares..

2

que ens porta en pocs metres a una gran pedra sobre la que hi ha les restes de cabana i bones vistes, seguim pel sender uns 600 m. mes, fins que arribem a una cinglera on tenim el pobles de Cabacés als peus, un bon mirador a sobre Cabacés i voltants, obligat parar a badar.

Seguim baixant pel sender, fins una gran torre metàl·lica, on ja trobem un camí que baixa. Al cap de 350 m. hi ha una cruïlla de camins (esquerra cap a Cabacés), seguim cap a la dreta, direcció al Pont vell, en 50 m. veurem un sender a l’esquerra que en 30 m., ens deixa al forat de la Foradada, és una obertura de 10 m. de llarg que dona el nom a una gran balma,

3

per aquest punt no s’hi pot accedir, per fer-ho, seguim 250 m. pel camí, fins trobar un sender a ma esquerra que ens portarà sota la gran balma Foradada,

4

Tornarem al camí i seguirem, a l’esquerra durant 2,25 km., on anirem trobant camps d’oliveres,

5

Fins a una cruïlla de camins que hem vist al començar a caminar, girem a l’esquerra pel camí que ja havíem fet, al cap de 200 m. girem a la dreta direcció al Pont Vell que trobarem al cap de 200 m.

El Pont de Cabacés, Pont Vell, és un pont catalogat com a monument del municipi de Cabacés (Priorat) protegit com a bé cultural d’interès local. Pont de tres ulls d’arc de mig punt, el central amb més obertura de llum. D’origen medieval sobre el riu Montsant (s.XIV) construït amb carreus i totalment assentat sobre la roca. Té una llargada de 38 m, una alçada de 6 m i una amplada de 3 m. S’hi aprecien les marques dels picapedrers. S’assenta sobre la pedra viva on discorre la llera del riu. El pont és reforçat a banda i banda de cada costat per quatre contraforts a manera de tallamars. El conjunt és de pedra blanca, ben escairada i amb algunes marques de picapedrers. Els contraforts són esglaonats i orientats en la direcció del corrent.

6