Pradell de la Teixeta. Puig i barranc de les Comes Joanes i de Ràfols

Pradell de la Teixeta.

Ruta circular (en realitat té forma de vuit) de 8,8 km que rodeja el Puig i torna pujant pel barranc de les Comes Joanes i de Ràfols

Trobareu el track pel GPS a:

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=19370536

1

Podem deixar el cotxe a l’aparcament que hi ha al final del carrer Barranquet, que es a la part baixa del carrer Major (per accedir-hi ho podem fer pel carrer Nou, que és el primer carrer a l’esquerra que trobem només entrar a Pradell venint de la N-420).

Agafem el camí de baixada que va direcció al Barranc del  Pas, en 150 m., un metre abans de l’indicador de l’itinerari de pedra seca, trobarem un sender a la dreta amb un indicador que diu Camí Vell de La Torre, l’agafem.

2

Anem baixant pel Barranc del  Pas, en 250 m., passem per sota de la depuradora d’aigües, en 250 m. més, farem uns metres de camí, que deixarem per seguir baixant pel sender que baixa pel barranc, al cap de 100 m. més, arribem a un camí formigonat que va paral·lel al barranc pel que seguirem.

Al cap de 200 m. trobarem una cruïlla de camins, agafem el de la dreta que segueix l’itinerari de pedra seca, passem per sota de les Guixeres, en 450 m., l’itinerari de pedra seca gira per un camí a l’esquerra, no girem, seguim rectes, deixem el Mas de la Mariona a la nostra dreta, som a l’antic camí de La Torre de Fontaubella, passat el mas de la Mariona, trobem dues corbes de 180º, la primera a la dreta i la segona a l’esquerra, a 100 m. de la segona, comença un sender, trobarem un indicador que a la dreta ens assenyala “La Torre de Fontaubella per les Dues Boques”, girem per aquí a la dreta, (seguint recte, aniríem direcció a “Camí de les Melitxes, Serra de Pradell”), som a l’antic traçat del camí de La Torre de Fontaubella, al cap de 60 m., hi ha dues alternatives, agafem la de l’esquerra, que és un sender que puja pel costat d’un camp d’avellaners, anem seguint pel costat dels avellaners, creuarem el camí per vehicles i seguirem pel costat dels avellaners, al cap de poc més de 100 m. de creuar el camí, trobarem el tram de camí vell que transcorre per un ample marge de dues cares, sembla una via romana!, els camps dels costats estan farcits de marges de pedra seca.

3

Així com avancem el sender es va degradant, però es pot seguir per les restes de pedres i desaigües que hi ha, el sender desemboca a un camí.

Un cop al camí, l’agafem baixant cap a l’esquerra durant uns 750 m. fins arribar a un camí que puja paral·lel al barranc, direcció a “Font de la Magnèsia i Camí de les Melitxes” (si tiréssim a la dreta arribaríem a la carretera de Pradell a la Torre de Fontaubella en 150 m.), girem a l’esquerra, pel Camí dels Pous (que suposem que es diu així perquè trobarem pous de ventilació del túnel del tren) que remunta el barranc de les Comes Joanes. Pujarem per aquest camí durant 1100 m., fins al tercer camí que baixa cap a l’esquerra per creuar el barranc, al arribar al barranc, hi ha un indicador que hi posa ““Font de la Magnèsia, Camí de les Melitxes i Pradell de la Teixeta” baixarem uns 20 m., per la llera, fins que trobarem un sender que comença per la dreta, l’agafem, el sender aviat salta de vesant, per pujar seguint el barranc de Ràfols,

4

fins que el creua al cap de 800 m., un cop passat el barranc, per sota un marge, en 100 m. trobarem el sender ample, tirarem cal a l’esquerra, direcció a “Pradell de la Teixeta pel Barranc del Pas” (a la dreta aniríem cap al parc eòlic de la Serra de Pradell pel camí de les melitxes). Per aquest sender, en 250 m. arribarem a un camí al costat d’un camp d’avellaners, l’agafarem cap a la dreta, al cap de 300 m., ens trobarem desfent el camí que hem fet de pujada, seguirem durant 900 m. més, deixant a l’esquerra el mas de la Mariona i a la dreta un primer camí que segueix cap a l’itinerari de pedra seca cap als Putxos (no l’hem d’agafar), fins que arribem a la segona cruïlla de camins, on girarem a la dreta cap a la Guixera, seguint les indicacions de l’itinerari de pedra seca, passarem per la zona on es feien extraccions per fer guix, a 900 m. deixarem el camí cap a l’esquerra,  a l’alçada d’un indicador de fusta de l’itinerari de pedra seca que ha perdut la placa, però que té pintades 2 o 3 fletxes en el sentit que pujàvem. Entrem per aquest vell i bell camí, deixant principal, és un antic camí amb marges de dues cares a banda i banda (quina infraestructura!)

5

Creuarem les Baumes i arribarem al barranc de la Forca, on girarem a l’esquerra per refer el camí que havíem fet al començar.