Bellmunt de Priorat. Lo Sarraí i la Morlanda.

Tomet circular de 3,5 km., per fer un escapadeta al Sarraí, pels més aventurers us proposem tornar per un sender estret, no molt evident, però fantàstic, per pujar a La Morlanda i veure una pedra de molí a mig fer.

Trobareu el track pel GPS a:

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=19370235

1

Sortirem del pàrquing del Museu de les Mines de Bellmunt, la millor forma d’arribar-hi és agafar la carretera de circumval·lació que trobem a l’esquerra uns 100 m. abans d’arribar a Bellmunt, just desprès de la piscina municipal.

Un cop al pàrquing, tornem uns 100 m. per la carretera que hem baixat, fins un camí a la dreta amb un cartell que diu “El Molar, El Masroig, Lo Sarraí, Puig Roig”, l’agafem, passarem pel que queda del camp de futbol seguirem direcció a les Boves Fresques,  en pocs metres trobarem una cruïlla de camins, tirem a l’esquerra, direcció al Sarraí i al Masroig, amunt per un camí, en arribar a una vinya, veurem un sender a mà dreta que primer puja paral·lel a la vinya i desprès s’endinsa al bosc.

El sender va pujant, és el Camí del Palell o de Bellmunt al Masroig, al cap d’uns 450 m. trobarem una cruïlla, recte anem al Sarraí, hi arribarem en uns 300 m., abans d’arribar-hi hi trobarem una cova,

2

pugem a la punta, les vistes són espectaculars, badem. Podeu buscar les restes del que podria ser una de les fites del Priorat d’Scala Dei, la trobareu a la part més alta del Sarraí prop del cingle, és troncocònica.

3

Tornem fins a la cruïlla, si no us agraden els camins poc nets i perdedors, torneu per on heu vingut, però se voleu descobrir racons amagats, seguiu direcció “El Masroig i Molí de l’Antònia”, però només uns 200 m., fins que, a l’esquerra, trobarem un sender, poc evident i poc freqüentat, no molt net de vegetació que baixa fins a un maset petit al costat d’un bancal d’antic conreu, al marge del bancal hi ha un aljub encastat i sota del bancal de dalt.

4

A l’altre costat del bancal surt un sender que seguirem, al cap de 350 m. guaitarem per sobre del cingle del barranc dels Molins i començarem a gaudir de les vistes, (Ereta de la bruixa, els Avencs,…) girarem a l’esquerra i començarem a pujar cap a la Morlanda paral·lels a la cinglera, fins que trobarem un dels llocs on és pot comprovar que al Priorat es va aturar el temps, una gran pedra de molí gaire be acabada de fer, però encara esperant que algú l’arranqui i se l’emporti cap al molí.

5

Que hi fa aquesta pedra aquí? La resposta és clara, som a sobre del barranc dels Molins, aquest barranc es diu així perquè hi havia molins, abans les coses es feien, no s’anaven a comprar a la Xina, i es feien el més prop possible del lloc on s’havien d’utilitzar.

Aquest punt és un bon lloc per observar el Barranc dels Molins, la zona dels Avencs i l’ereta de la Bruixa, una gran illa verge al mig dels conreus.

Seguim pel sender, que passa per sobre d’un atrinxerament de la guerra, comença a baixar, per aquesta zona cal que seguiu el track, ja que no hi ha moltes fites, i hi ha diferents alternatives d’itineraris, el sender acaba sortint al sender pel que hem pujat cap al Sarraí, que agafarem de baixada cap a la dreta fins al punt de sortida.