La Vilella Baixa. Montalts

Ruta circular de 7 km., pujarem als Montalts pel Grau dels Bous i tornarem pel Coll Empedrat. Farem una visita a l’encantadora Font del Racó

1

Trobareu el track pel GPS a: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=18541909

Sortim de La Vilella Baixa direcció a Cabacés, a 300 m. de dreta trobarem un camí indicat com a Grau dels Bous, l’agafem, en 20 m. el deixarem per anar a l’esquerra agafarem un sender marcat amb pintura groga, als 350 m., desprès de pujar per un camí empedrat, saltarem el coll de la Creu, hem arribat a un camí, l’agafem a la dreta durant 150 m., fins que trobarem l’indicador que a la dreta ens fa agafar el sender del Grau dels Bous, pugem durant 500 m., al  primer tomb de 180º, surt un sender a l’esquerra que en 250 m., ens portarà a la Font del Racó, està dins un forat a la paret, si teniu vertigen no la podreu veure, és un racó increïble, digne d’una pel·lícula del Indiana Jones.

2

Tornem cap a la pujada del grau dels Bous, les vistes ja comencen a ser aèries,

3

en arribar a dalt veiem el barranc del Racó, seguim pel senders dels Montalts, fins al punt que creuem el barranc dels Bassots, on val molt la pena entrar a gaudir dels Bassots o Pous de la Salvació, dos construccions de pedra seca que cobreixen dos basses picades a la pedra.

Seguim, en 100 m. arribem al Corral de Cal Masip, i abans de 100 m., farem cap a un camí, on girarem cap a l’esquerra per trobar abans de 50 m. Barraca del Creuetes.

Si teniu temps és molt recomanable fer l’itinerari de Pedra Seca, que té l’inici uns 20 m. davant, de la barraca, és un itinerari circular que us torna a deixar al mateix lloc, però que us farà un recorregut per la historia del lloc, podreu gaudir de barraques, casetes, arneres, escales troneres, basses i molts, molts metres de marge, un veritable espectacle de construccions de pedra seca.

Tornarem davant la barraca del Creuetes i agafarem el camí del Coll Empedrat durant 1,7 km, les vistes a banda i banda, del tot recomanables, si us fitxeu hi ha construccions de vigilància de la guerra civil.

4

Arribarem a una cruïlla de senders, a l’antic camí de Margalef,  o també de Cabacés a la Vilella baixa, on, a la dreta, aniríem cap a Cabacés i cap al Pont de la Cavaloca (del tot recomanable anar-hi en 5 minuts per veure una obra d’art de l’enginyeria de la pedra seca).

Tirem direcció a la Vilella Baixa, en, aproximadament 1 km.,

5

arribarem al punt que hem pujat cap al grau del Bous i refarem el camí fins al punt de partida.