Capçanes. Malelles, Serra dels Cavils, Penyes, Serra de la Portella i Cova de les Dues Boques

Ruta circular de 10,2 km., difícil de seguir, feréstega, però encantadora, amb vistes inèdites i sorprenents de Capçanes, Els Guiamets, La Serra d’Almos, La Mola de Capcir, el Montalt, La Serra del Coscoll, la Serra del Coll de Fatxes i les muntanyes de Tivissa. Del tot recomanable si voleu veure l’entorn de Capçanes des de una perspectiva poc habitual. Però…

ATENCIÓ, des de la sortida, fins que no arribem a la cova de les dues boques el sender no està senyalitzat, la única referència que tindrem a partir de que arribem a la carena de la Serra dels Cavils, serà seguir la carena i les plaques dels acotats de caça, i a més a partir que arribarem a la Serra de la Portella el sender és poc evident i perdedor, pel que si no aneu amb GPS i a més, si no us sabeu orientar be, NO feu aquest recorregut.

La major part del recorregut va per antics camins d’abast i senders on els conreus són inexistents, però les seves restes són evidents, un bon lloc per observar com es guanyaven pams de terreny a la natura per poder-los treballar.

Trobareu el track pel GPS a: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=18404755

Sortirem de la Font de les Canals o de Santa Rosalia de Capçanes, àrea de lleure que està prop de Capçanes, sota del pont del tren.

A sobre de la Font, sota un gran arbre comença a pujar un sender que marxa cap a l’esquerra i en uns 150m., gira a la dreta i s’enfila direcció cap al mas d’en Barral i cap al Barranc de les Malelles, és l’antic camí de les Malelles, que va a la Serra de Cavils, per on també podríem arribar a La Serra d’Almos,

A 250 m., veiem una zona conreada , passem pel costat de la caseta de tros i seguim pel sender principal uns 650 m., passarem pel costat d’un coster de vinya, on saltarem un collet, entrem al barranc de les Malelles, podem contemplar la gran quantitat de marges dels antics conreus, el sender primer és planer fins que s’enfila per arribar a la carena de la Serra dels Cavils,.

On hi ha un sender que a la dreta ens portaria a La Serra d’Almos, no l’agafem, girem a l’esquerra, cap al est, abans de 200 m., arribarem a un aflorament de pedra per on pujarem a l’esquerra seguint les fites, en aquest punt, a la dreta hi ha dues fites de pedres que si les seguim, abans de 100 m. trobarem un enjub damunt d’una gran llosa de pedra,

1

imaginem els esforços dedicats per poder aconseguir aigua per aquests endurrials, tornem cap al sender, prop ja comencem a gaudir de magnífiques vistes aèries.

2

Seguim per la carena, el sender encara es segueix be, anirem trobant plaques de l’acotat de caça. Baixem un collet, ja hem deixat la serra dels Cavils, som a les Penyes, a la nostra esquerra podem guaitar el barranc de la Font Canyera, que portarem bona estona al costat. Acaba la baixada, comencem a pujar, al principi passarem un grauet grimpant, el sender ja es va enredant, es perd a estones, busqueu les plaques de l’acotat, es complica fins que arribem a la carena de la Serra de la Portella (sobre el Barranc de Mussefres) on, quan s’obre la vegetació també ho fa la vista del terme de Tivissa (Montalt, Mola de Capcir i muntanyes de Tivissa),

3

passem per la Punta de la Portella, el darrer tram, poc evident, s’ha de fer per la banda del barranc de la Font Canyera, els darrers metres “complicades” fins que arribarem a un sender que, per l’esquerra baixa cap al barranc de la Font Canyera, però no baixem, seguim a la dreta uns 50 m., on a la dreta baixa, pel costat del cingle (dreta tal com venim), un sender que ens portaria en pocs metres a la Portella de Montalt, on passa el GR-7, però que NO agafarem.

4

Hem d’agafar un sender a l’esquerra que ens portarà en poca estona a sobre de la cova de les Dues Boques, val la pena entra-hi per descansar i gaudir d’un paisatge emmarcat.

5

Baixarem uns metres, molt pendents, pel sender que surt de davant la Cova, fins arribar al GR-7, que agafarem cap a l’esquerra, passarem per sota de Puigdegarses seguirem fins trobar un camí, que agafarem a la dreta, en 200 m. trobarem un camí formigonat on girarem a l’esquerra direcció a Capçanes, creuarem el barranc de la Vall, passarem pels Tollets, per les Vinyasses, tornarem a creuar el barranc de la Vall i tot just passat el gual del Barranc de la Riera de Marçà, trobarem un sender a l’esquerra senyalitzat per un cartell direccional on diu: “Itinerari saludable, recorregut per la Riera de Capçanes” agafeu-lo seguint les indicacions que us porten a les canals i santa Rosalia. No marxeu sense provar la seva aigua, segons la tradició popular és medicinal, millora les malalties relacionades amb el fetge i la fel.